Marathon: Stad→Sint Annen→Stad, 24 december 2020

Met Lút, normaal gids voor rennend ontdekken stad Groningen, rennen door de Ommelanden


Sint Annen bereikt

Wouter: Sint Annen bereikt

In het kader “hoe komen wij de Kerstvakantie door” Lút weten te porren voor een marathonrondje. Start & Finish Oosterpark, of in chiquere termen “De Bloemenbuurt”.

Ik had vooraf één “must see (again)” eis, en dat was het mythische Sint Annen. 24 december 2020 Om 9.00 uur scherp vertrokken we met een rondje Stad, Korreweg, noorderplantsoen, A-Kerk, de terziele gegane benzine bar, Herenstraat, Grunninger Museum, CS, een glimp van de Martinitoren en dan langzaam terug naar het Damsterdiep waar een paar troosteloze brood-dak-bed boten voor de minder bedeelden staan en waar in een grijs verleden nog wel eens een brug defect was wat in “een aantal bonuskilometers” resulteerde.

Ik breng Lút wat bij over de vogelstand. Vele buizerds, Torenvalkjes, witte en grijze reigers en een paar sperwers zien we. Hoogtepunten een duikende Torenvalk die een muis grijpt en 3 reeën in een weiland richting Ten Boer. Ik zeg Ten Boer: Kerkje bewonderd, zaagmans aangetikt en dan richting de bakermat van het Grunninger Hardlopen, Sint Annen. Dit wordt mijn 3e bezoek maar voor het eerst vanaf de andere kant. Dus eerst de kapel en dan huize M.

Helaas is de goeroe zelf niet aanwezig, “stront scheppen bij de boer” aldus de vrouw des huizes. Wij vullen de bidons en lopen verder.

Mijn 1e 25km+ sinds september maar met gemiddeld 5.57 de km hobbelen we vrolijk keuvelend verder. Sint Annerhuisjes is een nieuw geboren gehucht, Bedum, de geboorteplaats van Oens Arjen Robben en mij bekend van de witte zakdoekenloop, en dan richting Zuidwolde. In tegenstelling tot gisteren blijft het droog, gigantische waterafvoer van de weilanden, prachtig aangezicht en rustgevend geluid.

Stad doemt op, links en rechts wat lussen door parken, helaas alsnog in km 38 natte voeten in een enorme plas gehaald en terug naar de Hyacintstraat. O, oh, we komen 500 meter tekort, dus maken nog een extra blok door de bloemenwijk en arriveren via de achterdeur in huize vdM. 42210 meter in 4 uur 11 minuten en een handvol seconden. Moe en voldaan.

Stad Groningen: Hardlopen met gids Lút

Stad Groningen: Hardlopen met gids Lút
https://www.runingroningen.nl

Verslag: Wouter van Dokkum