Over Emo's voutstappen, 2021

Door de klei naar Huizinge

Over Emo's voutstappen, De Janskerk Huizinge Bij de editie 2016 van de 100 mijl van Sint Annen gingen ronde 2 en ronde 3 langs plekken verbonden met Abt Emo. Bij de "Over Emo's voutstappen" gaan we weer langs deze plekken. We lopen door Wittewierum, hier was Emo abt, rond Westeremden, hier was Emo schoolmeester en door Huizinge, hier was Emo Pastoor.

Op 9 november 1211 vertrok hij voor een voetreis naar Rome. Hij was boos. Boos, omdat de bisschop van Münster de schenking van de kerk van Wierum aan zijn klooster ongedaan had gemaakt. Een voetreis van 2500 kilometer in 72 dagen om het besluit van de bisschop door de paus ongedaan te laten maken. Emo deed het onmogelijke en arriveerde op 19 januari 1212 in Rome en bereikte zijn doel. De paus maakt het besluit van de bisschop ongedaan.

Emo (± 1170-1237), afkomstig uit dit gebied, studeerde met zijn broer in Oxford, Parijs en Orléans. Na terugkeer uit Oxford rond 1200 werd hij enige tijd schoolmeester in Westeremden, waarna hij tot pastoor van Huizinge werd gekozen. Later stichtte hij het klooster Bloemhof te Wittewierum en werd daar abt. In de beroemde kronkiek van de abdij vertelt Emo dat hij ooit in Huizinge op een feestdag, na het eten, een wandeling om het dorp maakte met zijn vriend Hendrik de bouwmeester. Onder het lopen begonnen ze elkaar op te wekken tot een betere levenswandel. Later liep Emo samen met Hendrik naar Rome om bij de paus zijn gelijk te halen omtrent de schenking van de kerk door de bewoners van Wittewierum. Ze waren 241 dagen onderweg.

Het klooster Bloemhof, met de Latijnse naam Floridus Hortus, was een klooster in Wittewierum. Het werd gesticht in 1213 en behoorde tot de orde van de premonstratenzers. Het klooster lag op en rond een wierde aan de rechteroever van de Fivel. Het klooster zou een omvang van 5 hectare hebben gehad. In het klooster werd de Kroniek van Bloemhof geschreven, die de vroege geschiedenis van het klooster beschrijft. Deze kroniek is opgetekend door de vroegste abten Emo en Menko en een onbekende 'continuator'. Twee manuscripten van de kroniek (een Groningse en een Friese) zijn in het bezit van de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Wanneer:
Op 16 januari 2021 is er een verkenning. Het gaat dan weer naar Wittewierum, Westeremden en Huizinge maar de route zal anders zijn dat bij de 2017 versie. Na de verkenning komt de route op deze pagina en is ook de afstand bekend.

Op 16 januari stond de Lebensbogen Ultra 50KM, in Zierenberg(D), op de agenda maar gecanceld vanwege corona maatregelen daarom als alternatief de OEV gekozen. De route aangepast om over zoveel mogelijk modder en graspaden te lopen. De Lebensbogen Ultra 50KM is een trail dus het alternatief moet er wel een beetje op lijken. Sjaak Schipper is bezig met de "Montane Virtual Spine Race" en zag dit als een mooie gelegenheid kilometers te verzamelen. Samen hebben we de route verkend, om te kijken of deze modder versie van de OEV geschikt is als ronde 1 voor de 100 mijl van Sint Annen 2021.

Afstand:
Afstand is 49+ kilometer

Route:

rondom Stad Grunn, 2016

Groene stukken op de route zijn moddder en graspaden, totaal dik 15 kilometer.

Download GPX: Over Emo's voutstappen, route 2021

Foto's verkenning 16 januari 2021:

Poldermolens wandelpad naar Garrelsweer

Poldermolens wandelpad naar Garrelsweer.

Kloostermolen Garrelsweer

Kloostermolen Garrelsweer.

Klapbrug tussen Kerkpad en Trekweg, Garrelweer

Klapbrug tussen Kerkpad en Trekweg, Garrelweer

Zuider lopsterweg

Zuider lopsterweg.

Groenlaan, Zeerijp

Groenelaan, Zeerijp

Koffie zetten bij Boerderij de Diek'n

Koffie zetten bij Boerderij de Diek'n.

Trailen langs de oever van de zeemsloot

Trailen langs de oever van de zeemsloot.

en dan opeens een veld vol mous (boerenkool)

en dan opeens een veld vol mous (boerenkool)

De Janskerk Huizinge

De Janskerk Huizinge

Laatste 1,5 uur in de sneeuw

Laatste 1,5 uur in de sneeuw