Gerardus Winkel
lastweb.nl
groningse bierbrouwerij
Mashibo, massage
De echte bakker, Scholtens, Winschoten
De echte bakker, Scholtens, Winschoten
Klooster Yesse
B&B Kroddeburen
Aristo Promotions
Coop Ten Boer
Huls Worst
Knol's Groninger koek
Emos-Labyrint, Ynskje Penning
tuvunu groningse bierbrouwerij

Rondom Stad, deur de Ommelanden, over de voutstappen van Emo op bedevoart noar Bethlehem!

Editie 2016, 18 juni, 09:00
Editie 2017, 17 juni, 09:00


Nadat Gabriel was vertrokken riep een van de herders 'Kom we gaan naar Bethlehem!'

Verslag:De 100 mijl van Sint Annen 2016, over de voutstappen van Emo op bedevoart noar Bethlehem!
9 november 1211 vertrok Emo voor een voetreis naar Rome. Hij was boos. Boos, omdat de bisschop van Münster de schenking van de kerk van Wierum aan zijn klooster ongedaan had gemaakt. Een voetreis van 2500 kilometer in 72 dagen om het besluit van de bisschop door de paus ongedaan te laten maken. Emo deed het onmogelijke en arriveerde op 19 januari 1212 in Rome en bereikte zijn doel. De paus maakt het besluit van de bisschop ongedaan.

18 juni 2016. De 100 mijl van Sint-Annen, een landschapsloop in Groningen. Een tocht in 4 ronden door het Groningerland. Parcours is niet gemarkeerd, orientatie alleen op GPS. De ronden zijn verschillend van lengte en zowel verhard als onverhard. Daar waar mogelijk gaat het over onverhard. In ronde 1, 65kilometer om de Stad, bijvoorbeeld door natuurgebied Westerbroek, over het Frederikspad en deels over het Ommetje Meerstad, dwars door de akkers en weilanden. In ronde 2, 40 kilometer, worden bijna alle openbare gras en modderpaden van de omgeving meegenomen. Stadsweg tussen Ten Post en Winneweer, Eddie's pad bij Loppersum en Emo's ommetje bij Huizinge zit bijna volledige in het parcours. Bij Middelstum ook nog een 500 meter modder/graspad. Het graspad bij Onderwierum is natuurlijk ook meegenomen. Ook ronde 3, 29 kilometer, gaat nog een keer over de Stadsweg. Nu van Winneweer naar Ten Post. Voor de rest allemaal verhard in ronde 3. Schelpenpaden zijn toch verhard? De laatste ronde, 28 kilometer, ronde 4, gaat naar Bethlehem. Omdat dit de nachtronde is bijna allemaal verhard.

Tijdens de 100mijl, dit keer 164 kilometer, komen we langs veel plekken uit het leven van Emo. In ronde 3 lopen we, in Wittewierum, over een pad dat de tocht van Emo naar Rome symboliseert. Wij stoppen echter niet in Rome, we rennen nog een stukje door. We rennen door naar Bethlehem! Schrijver en beeldhouwer Ynskje Penning heeft een historische thriller, Emo's Labyrint, gebaseerd op de kroniek die abt Emo heeft geschreven over zijn bijzondere reis naar Rome in 1211 en over de verwikkelingen, nadien, rondom het klooster in Wittewierum. Dit boek is door haar beschikbaar gesteld voor de snelste loper op de 100 mijl.

Verzorging is er in de eerste ronde elke 20 kilometer, de overige ronden steeds op ongeveer de helft. De eerste verzorging is een kofferbakverzorging (Sjaak Schipper, finisher 2015) in Aduard, de overige verzorging is zelfbediening. Bij mensen in de tuin staat een verzorgingskist met eten en drinken. Bij de centrale verzorging is Sint-Annen liggen foto's waarop is te zien waar de verzorgingskisten staan. Het vinden van de verzorgingskist lijkt op geocaching maar een kist missen is geen optie. Want in de verzorgingskisten zit een sleutelhanger die je mee moet nemen als bewijs dat je bij de verzorgingskist bent geweest. De laatste kist staat in Bethlehem. Maar hier geen zelfbediening. De bewoonster van Bethlehem blijft op en ontvangt de lopers, zet koffie en neemt tijd voor bemoedigende woorden voor de laatste14 kilometers. De inhoud van de verzorgingskisten is gesponsord door Coop Ten Boer en bij de centrale verzorging liggen twee dozen puddingbroodjes van de echte bakker Scholtens uit Winschoten.

Voor de finisher is er natuurlijk een passende beloning een echte Sint Anna medialle. Daarnaast is er door de sponsors gezorgd voor wat lekkers om mee naar huis te nemen. Martinidorp van Aristo Pormotions, Worst van Huls, Groningerkoek van Knol en een flesje goudhaantje en blik Tuvunu van Grunn Bier

18 juni 2016, 09:00 uur, de klokkenstoel in Sint-Annen luid een keer extra. Het startschot van de 100 mijl. Twaalf lopers en ééń loopster. Een man doet alleen het rondje om de Stad (65KM), twee mannen doen Stad en ommeland (105KM) en de andere 9 lopen via Rome naar Bethlehem en weer terug. Althans dat is hun voornemen.

Een weg zijn ze!

18 juni 2016, 15:20, de eerste loper, Vincent Kalkman, is weer terug in Sint-Annen. Pas 1 uur en 20 minuten later komen de volgende twee lopers. Veerle Beernaert en Rinus van der Wal. Direct gevolgd door de twee 105 kilometer lopers Roel Kleine en Wessel Kranghand. Even later volgen ook Dick Abee (winnaar 2015) en Bennie de Vries. Vijf minuten later Johan Wander, de loper die startte voor alleen het rondje om de Stad. Lút van der Molen komt 7 minuten na Johan. Theo Slump, Marco Hartman, Gerik Mik en Ubel Dijk hebben nog een half uur langer nodig. 17:40 zijn ze allemaal weer terug in Sint-Annen.

Johan heeft zijn doel bereikt. Rondje om de Stad is gelukt. De beide mannen van de 105 kilometer hebben het zwaar en besluiten ronde 2 niet te lopen. Tijdens de eerste ronde waren er veel plaatselijke buien. Roel en Wessel hebben de meeste gezien plus de volle laag gekregen in de laatste kilometers tussen Thesinge en Sint-Annen. Daarbij komt nog de totaal doorweekte schoenen door het natte, tot knie hoge, gras tussen Engelbert en Middelbert.

De wedstrijd gaat door met 10 lopers. Ronde 2, 40 kilometer, met nodige kilometer onverhard en schelpenpaden. Vincent kan zijn snelheid vasthouden en is om 19:41 terug in Sint-Annen. 105 kilometer op GPS in 10:41. Pas twee uur later komt Dick als nummer 2 binnen. Bennie is 5 minuten na Dick. Veerle en Rinus, als nummer 4 en 5, tien minuten na Bennie. Nummer 5 is Lút een half uur na Veerle en Rinus. Lút maakt zijn debuut op de 100 mijl. Vooraf enige twijfel maar loopt een prima wedstrijd. Rinus heeft wat lichamelijke ongemakken en besluit te stoppen. Theo, Marco, Gerik en Ubel doen het rustig aan. Van 23:45 tot 00:10 komen ze achter elkaar binnen in ronde 2.

In ronde 3 zijn er nog 9 lopers in de wedstrijd. Vincent gaat onbedreigd aan de leiding. Dick en Bennie gaan samen de nacht in. Veerle gaat zonder Rinus verder en Lút heeft een begeleider geregeld voor ronde 3, Edwin Poortinga. Theo, Marco, Gerik en Ubel nemen de tijd. Theo en Gerik hebben beide problemen. Bij de één speelt de maag op en bij de ander is de bloedsomloop in de war. Ubel neemt een korte pauze en gaat ronde 3 in. Gerik vertrekt rond 01:00. Maar echt snel wil het niet meer. Marco volgt enkele minuten later. Ook Theo gaat later ronde 3 in. Vlak voor Woltersum, 6 kilometer in ronde 3, passeert Marco Gerik. Na 5 kilometer zien ze elkaar weer terug. Macro zit in Ten Post op een bankje. Gerik gaat erbij zitten. Marco besluit te stoppen en gaat binnendoor terug naar Sint Annen. Gerik loopt door maar bij de verzorgingskist in Kroddeburen besluit ook hij binnendoor te gaan naar Sint-Annen. Theo was in Ten Boer al weer terug gegaan naar Sint-Annen. Ook bij hem was de snelheid eruit. Een rekensom maakte duidelijk dat de volgende cutoff niet meer te halen was.

In ronde 4 nog 6 lopers in de wedstrijd. Vincent ruikt de overwinning en vertrekt voor de laatste ronde met de woorden “Dat boek is van mij!”. Angela Schulingkamp loopt ronde 4 mee, als begeleiding, van Dick en Bennie. Veerle, Lút en Ubel lopen alle drie helemaal alleen ronde 4. Alle 6 zijn bij het ingaan van ronde 4 nog in goede doen en finishen dan ook op de 100 mijl.

19 juni 2016, 04:13:59. Vincent Kalkman finished als nummer 1 in 19:13:59 (qualificatie voor de Spartathlon), gedeelde tweede Bennie de Vries (revanche DNF 2015) en Dick Abee (40 minuten sneller dan in 2015 en mooie training voor de Spartathlon 2016) in 21:40:53, nummer 4 Veerle Beernaert in 22:27:40 (training voor de Spartathlon 2016), nummer 5 Lút van der Molen ( debuut 100 mijl) in 22:42:29 en nummer 6 Ubel Dijk (mission complete, comeback op de lange ultra) in 25:48:21.

17 juni 2017, 09:00 start 3de 100 mijl van Sint-Annen, revanche mogelijkheid voor de DNF's 2016, voor wie zijn debuut wil op de 100 mijl, training voor de Spartathlon of gewoon omdat je weer eens 100 mijl wil lopen.

Inleiding 2016:
Opeens verschijnt er een fel licht aan de hemel boven de herders. Het is een engel. De engel zegt: "Vrees niet, vrees niet, ik ben de engel Gabriël". Ik heb goed nieuws voor jullie. Er is een heel bijzonder kind geboren in Bethlehem. Toen de engel was uitgesproken kwamen er nog een heleboel engelen een lied zingen. Nadat de engelen vertrokken waren riep een van de herders "Kom we gaan naar Bethlehem!".

De bedevoart noar Bethlehem van 2016 gaat deels in de voetsporen van Abt Emo van Huizinge. We komen door Westeremden. Het dorp waar hij schoolmeester was. Vervolgens gaan we naar Huizinge waar hij pastoor is geweest. Daarna gaan we naar Wittewierum. Hier stond het na Aduard belangrijkste klooster van de huidige provincie Groningen. Wittewierum noemde men in de tijd van Emo nog Wierum, maar vanwege de witte pijen van de Prémonstratenzer monniken ging men het Wittewierum noemen. In Wittewierun lopen we over het abt Emo pad, een stenen voetpad dat de reis van Emo naar Rome symboliseert.

Op 9 november 1211 vertrok Emo voor een voetreis naar Rome. Hij was boos. Boos, omdat de bisschop van Münster de schenking van de kerk van Wierum aan zijn klooster ongedaan had gemaakt. Een voetreis van 2500 kilometer in 72 dagen om het besluit van de bisschop door de paus ongedaan te laten maken. Emo deed het onmogelijke en arriveerde op 19 januari 1212 in Rome en bereikte zijn doel. De paus maakt het besluit van de bisschop ongedaan.

Informatie:
De 100 mijl van Sint-Annen is een uitnodigingsloop. Deelnemers van de 50 mijl van Sint-Annen 2014 en de 100 mijl van Sint-Annen 2015 krijgen eind 2015 een uitnodiging en begin 2016 gaan de overige uitnodigingen de deur uit. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20.

Kan je niet wachten op de uitnodiging? Neem dan alvast contact op. Je wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

100 mijl is natuurlijk een behoorlijke afstand. Voordat je op de wachtlijst komt, wordt op de site van de Deutsche Ultramarathon-Vereinigung (DUV) gekeken wat je prestaties van de afgelopen twee jaar zijn. Minimaal een 100KM wedstrijd, gelopen binnen 16 uur, en twee 50KM wedstrijden, gelopen binnen 7 uur, zijn vereist.

Wanneer:
Zaterdag 18 juni 2016 om 09:00.

Start/Finish:
De start en finish zijn in Sint-Annen (Groningen).

Afstand:
Het is een loop over 100 mijl of wel 160+ kilometer. Op de GPS is de route 164 kilometer.

Hoogtemeters:
We lopen in Groningen. Dus geen hoogtemeters.

Routebeschrijving:
Het zijn vier verschillende ronden. De eerste ronde is 60+ kilometer, de tweede 40 kilometer en de beide laatste elk 30 kilometer. Hoofdzakelijk asfalt, beton en klinkers. Maar ook in elke ronde enige kilometers graspad en/of schelpenpad. Na elke ronde kom je weer in Sint-Annen.

Er wordt gelopen op de openbare weg, de geldende verkeersregels zijn dus van toepassing. Respecteer de overige weggebruikers en loop zoveel mogelijk op voet- of fietspaden.

Markering:
Geen, alleen een GPS track.

Verzorging:
In Sint-Annen is de centrale verzorging. Hier kom je elke ronde weer terug. Ook onderweg is er verzorging. In de eerste ronde in Aduard(Kofferbak) en Essen(Verzorgingskist). De andere drie ronden staat halverwege (Fraamklap, Kröddeburen en Bethlehem) een verzorgingkist. Coop Ten Boer stelt de inhoud van de verzorgingskisten beschikbaar. De puddingbroodjes worden weer verzorgd door de Echte bakker Scholtens uit Winschoten.

Verplicht meenemen:
GPS, opgeladen mobiel, reflecterend hesje en voldoende verzorging voor 20 kilometer.

Cutt-off tijden:
Voor de gehele 100 mijl is de cutt-off 30 uur. De cutt-off voor de eerste twee ronden is 18 uur. De cutt-off tijd voor de derde ronde is 24 uur.

Uitslag 100 mijl:
Alleen als je de hele afstand van 100 mijl loopt kom je in de uitslag. Geen 100 mijl gelopen of buiten een cutt-off de verzorgingspost/finish bereikt is een DNF.

Tussenklassement:
Voor de 100 kilometer afstand worden een tussenklassement opgemaakt. Om in het tussenklassement te worden opgenomen moet je de 100 kilometer binnen 15 uur lopen. Voor alle duidelijkheid deze 15 uur is geen cutt-off voor de 100 mijl. Doe je langer dan 15 uur over de eerste twee ronden kan je dus gewoon verder op de 100 mijl.

Aandenken:
Voor elke deelnemer is er een zak Martinitorendorp door Aristo Promotions uit Loppersum. Daarnaast een Groninger koek van Knol en een droge worst van Huls.

100mijl
Voor pelgrims is het gebruikelijk om pelgrimstekens op kleding te dragen. Bijvoorbeeld, kleine schelpjes, beeldjes of medailles. Dit als tastbare herinnering dat de bedevaart is volbracht. Om te laten zien dat wij op bedevaart zijn geweest krijgt je bij je eerste finish op de 100 mijl een Sint Anna medaille. Deze is beschikbaar gesteld door Sint Gerarduswinkel in Wittem.


Sint Anna medaille gerardus winkel wittem

Bij een volgende finish ontvang je een Sint Jacobsschelpje. Deze kan je aan de medaille van je eerste finish bevestigen. De Sint Jacbosschelp is het symbool van de pelgims en net als de schelp zijn pelgrims oersterk; ze leveren een enorme prestatie. Dat kan, bijvoorbeeld, het lopen van de route naar Santiago de Compastella zijn of zoals wij doen een 100 mijls bedevoart noar Bethlehem.

Voor de tweede keer een finish, een jacobsschelp

Minder dan 100mijl!
Dan ook geen pelgrimsteken maar voor de moeite toch een medaillelint. Nog even door trainen en dan volgende jaar de medaille?

Voor de snelsten:
Voor de snelste pelgrim is er het boek Emo's Labyrint. Een historische thriller gebaseerd op de kroniek die abt Emo heeft geschreven over zijn bijzondere reis naar Rome in 1211 en over de verwikkelingen rondom het klooster in Wittewierum. Dit boek is beschikbaar gesteld door de schrijver en beeldhouwer Ynskje Penning. Daarbij is er voor de snelste man en vrouw ook een fles Groninger vlierbessen wijn. Beschikbaar gesteld door Aristo Promotions uit Loppersum.

Kosten bijdrage:
20 euro

Deelname aan de 100 mijl van Sint-Annen is geheel en uitsluitend op eigen risico en de organisatie aanvaard geen aansprakelijkheid.