lastweb.nl
Mashibo, massage
Adviesburo Veritas, Almere
Klooster Yesse

De 100 mijl van Sint Annen, juni 2022

Verslag reporter Lopende Lút


lopende Lut, 100 mijl van Sint Annen 2022

Wedstrijd verslag van lopende Lút

De 100mijl van Sint Annen is gestart. 17 deelnemers die des voornemens zijn om de hele tocht te volbrengen en 8 deelnemers die voor de funrun van 57 km gaan. De 100 mijl is onderweg, er is geen live tracking dus geen idee wie waar loopt.

Nico Swart, winnaar van vorig jaar, is ook weer van de partij en heeft zich laten ontvallen dat hij zeker van plan is zijn tijd van vorig jaar te verbeteren. Eddy Bakker, al meerdere keren gefinisht in Sint Annen is ook weer van de partij. Eddy Hedemann en organisator Gerik Mik zijn samen gestart, en zullen vermoedelijk ook samen wel finishen.

Albert Heikens is ook gestart, een ervaren en snelle loper maar wil ook wel eens een DNF produceren. In een vorige editie was hij zijn bril vergeten en kon hij de navigatie niet goed lezen, en liep verkeerd en is toen uiteindelijk gestopt. Wessel Kranghand, al meer dan 200 (ultra)marathons gefinisht, en vorig jaar een sterke 12 uur gelopen in Deventer staat voor het eerst aan de start van een 100 mijl.

New kid on the block, het jonge talent Sandra Medendorp start vandaag ook aan haar eerst 100 mijl avontuur. Een sterke loopster, die in korte tijd veel ervaring gedaan heeft. Verwacht zeker dat ze gaat finishen, ook al is ze zelf wat minder stellig. Johan Wander, die vorige week nog 280km in de Pallas 5-daagse liep, staat ook aan de start. Zijn woorden waren “ja had me al lang geleden ingeschreven”. Maar hij gaf ook aan nog niet helemaal bijgekomen te zijn *goh*, en wel zou zien waar het schip stopt. Verder ook aanwezig Cees Dijkstra, die vrij recentelijk nog een 100mijl in de bergen liep, dus op dit vlakke parcours die in elk geval niet hoeft te beklimmen. Dick Abee die ook al meerdere keren gefinisht is, is ook weer gestart. Vorig keer met als doel te kwalificeren voor de Spartathlon. Dit lukte toen, maar de strijd was nogal zwaar geweest en er was weinig plezier beleefd. Met een ruime limiet vandaag van 32 uur, zal dat het probleem niet zijn.

Wie er gaat winnen? Wie gaat er finishen? Dat zal vandaag nog niet bekend worden. 100 mijl Update: Na de eerste ronde is het Christiaan Hemstede die een uur voor de nummer 2 binnen komt, hij vertrekt ook als eerste maar is na enkele kilometers terug gekeerd en gestopt. Ontevreden over zijn hartslag. Nu na ongeveer 70 km loopt de nog niet geïntroduceerde Martijn Hoek voorop, zo kent deze 100 mijl van Sint Annen op dit moment toch wel een verrassende koploper. Hij is bezig met zijn eerste 100 mijl, maar met 62 marathon/ultra’s is hij zeker niet onervaren. Op ongeveer 10 minuten loopt Sandra Medendorp, die als tweede in Sint Annen was, maar een iets langere pauze heeft genomen. Op 3e plek loopt nu nog regerend kampioen Nico Swart. Daarachter loopt Wessel Kranghand, bij het ten drukke gaan van dit bericht is het niet geheel duidelijk of Cees Dijkstra net voor of achter Wessel loopt.

100 mijl Sint Annen 2022: Bij het ingaan van de nacht zijn er wat positiewisselingen geweest. Martijn Hoek is helaas uitgevallen, een combinatie van maagproblemen en blaren deden hem de das om. Daarom loopt Sandra Medendorp nu fier aan kop, ruim half uur voorsprong op Wessel Kranghand, die Nico Swart ingehaald heeft. Nico zit nog wel op ongeveer 5 minuten te loeren op het vinkentouw. Eerder op de avond liep Cees Dijkstra nog met Eddy Bakker en daarachter liep Dick Abee weer. Johan Wander is na 57 km gestopt, was uberhaupt al opmerkelijk dat deze klasbak aan de start stond, aangezien hij afgelopen week ook al vijf dagen op rij een afstand tussen de 50-60km had gelopen. Over ongeveer 1-2 uur zal de top 3 de laatste en zwaarste ronde van 40 km ingaan. Wie komt de nacht het beste door? De NOS heeft geen cameraploeg naar het hoge noorden gestuurd, dus er zal helaas geen live verslaggeving zijn.

Update 09:13. Er is een winnaar! Het aanstormende talent Sandra Medendorp heeft de hele nacht door gestormd. Bij binnenkomst na 120 kilometer was haar voorsprong al gegroeid naar 45 minuten op Wessel, en een uur op Nico. In de laatste ronde was het (uiteraard) niet gemakkelijk, de laatste 40 kilometer waren 7 uur ploegen door het Groningse land maar het resultaat mag er zijn, 21:54:07

Wessel Kranghand is ook gefinisht in 22:39:07, en heeft dus in de laatste rond nog wat tijd ingelopen op Sandra. Op het moment dat Sandra finishte, zit Nico Swart bij de laatste verzorgingspost in Bethlehem. Hij heeft last van zijn maag, maar gaat uiteraard ook zijn tweede 100 mijl finishen.
Update: Natuurlijk heeft Nico dat gedaan. Hij finishte in 24:05. Gestreden, gevochten, geknokt om zijn PR te verbeteren, maar op slechts 9 minuten na lukte dit net niet. Dit doet uiteraard niets af aan wederom een prachtige finish op een 100 mijler.

Op 120 km zaten vannacht drie loper ongeveer een uur achter Nico; Cees Dijkstra, Eddy Bakker en Dick Abee. Ook Gerik Mik en Janneke Cazemier zijn de 120 km al gepasseerd. Het is nog wachten op Michael Bohm, Yvonne Rosenkamp, Eddy Hedemann, Marco Hartman en Marc van der Valk

Update: Eddy, Marco en Yvonne zijn in ronde 2 gestopt. Marc is na de eerste ronde gestopt.