huls droge worst
Knols koek
Aristo Pormotions
Bakkerij Klaes Hoekstra
lastweb.nl
Grunn bier   kruisheren groningse bierbrouwerij

Van klòkkestoule noar peertil en din nog'n klaain stukie verder

Ronde 4, Loppersum


ronde 4, Sint-Annen - Loppersum


Sint-Annen, Hoofdweg Sint-Annen, klokkestoel Fietser op paal, hier links Wolddijk Stedum aan de horizon

16 augustus 2012, het hele huis staat te trillen. Een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter bij Loppersum. Precies twee jaar later lopen we nu naar Loppersum.

We zien nu ook eindelijk Sint-Annen. Vanaf de oprit gaan we rechts. Het dorp door en richting Ten Boer. Halverwege Ten Boer gaan we links. Bij de fietser op paal. Je komt nu op een pad met veeroosters (3x) dat naar het Westerwijtwerder Maar gaat. Bij het Maar gaan we links. We lopen nu op de Wolddijk . Brug over een betonpad volgen. Op de t-splitsing naar rechts. Ook bij de volgende splitsing rechts. Naar Lellens.

Lellens kerk Oprijlaan naar voormalig Huis te Lellens Voormalig Huis te Lellens Pierewietshoukje Pierewietshoukje, stopplaats postkoets

In Lellens lopen we langs de kerk en na de bocht zien we de oprijlaan naar het voormalige “Huis te Lellens” . We volgen de doorgaande weg. Bij de t-splitsing links naar Kröddeburen. Je loopt nu op de Stadsweg . De Stadsweg is een oude weg tussen de stad Groningen en Emden in Ost-Friesland. We lopen door Kröddeburen en gaan bij de t-splitsing links. Na het laatste huis maakt de weg een bocht naar links. Wij moeten rechts het graspad op. Deze plek is bekend als “Pierewietshoukje” . Hier stond vroeger een huis dat diende als stopplaats van de postkoets. Vanaf “Pierwietshoukje” slinger je nu door het landschap over een origineel stuk van de Stadsweg. De Stadsweg volgt hier de loop van de Fivel . De Fivel was een rivier die hier vroeger door het landschap meanderde. Je komt op dit stuk ook langs het voormalig borg Tammingahuizen.

Stadsweg ingang voormalig Tammingahuizen Voormalig Tammingahuizen Hier rechts, Juisterpad Juisterpad brug over, links, rechts

Aan het einde van het graspad gaan we links. In de verte rechts zie je Loppersum. Na ongeveer een kilometer gaan we rechts het Juisterpad op (let op: veeroosters). Je loopt nu rechtstreeks naar Loppersum. Steeds rechtdoor lopen tot aan de brug.

Loppersum, kerkpad Aardbevingschade Loppersum Kerk Loppersum Loppersum Aardbevingschade Loppersum

Voor de brug rechts (Wijmerspad). De volgende brug ga je over. Dan links en vervolgens weer rechts. (Kruisweg). De Kruisweg volgen, met de bocht mee naar links. Aan de rechterkant zie je nu het Kerkpad. Via het Kerkpad lopen we naar de achterkant van de kerk. Eind van het pad links. Dan direct nogmaals links. Je hebt net een paar meter op het parcours gelopen van de “Huizinga marathon” . Bij de volgende splitsing gaan we weer links. Je loopt voor de kerk en weer op het parcours van de “Huizinga marathon”. We houden rechts aan en lopen de winkelstraat van Loppersum in. In de winkelstraat is een supermarkt , open tot 20:00, en een snackbar. Steeds rechtdoor tot aan de doorgaande weg. Hier gaan we rechts en lopen we via een bocht naar links Loppersum uit. In de verte zie je de kerk van Stedum . Je blijft de weg volgen tot aan het spoor. Ongeveer een 500 meter voor het spoor maak je nog een bocht naar rechts.

vlak voor het spoor links naar Stedum ingang borg Nittersum Voormalig Nittersum hier links, Klokkenpad

Vlak voor het spoor steek je de weg over. Je loop nu steeds rechtdoor tot aan een t-splitsing. Hier stond vroeger borg Nittersum. We gaan rechts en de tweede links (Klokkenpad). Einde Klokkenpad weer links. Nu tweede rechts naar de haven van Stedum.

Kerk Stedum Stedum haven van Stedum

Via de haven van Stedum lopen we langs het Stedumer Maar naar Peertil (let op: veeroosters). Op de Peertil kan je Sint-Annen al zien liggen. We lopen echter eerst nog een lusje. Via de Woldijk lopen we richting Ten Boer. Brug over en pad volgend komen we op een t-splitsing. We gaan hier rechts richting de windmolen. Hier de brug over en eerste rechts (Let op: veeroosters). Aan het einde van dit pad zie je weer de fietser op paal. Hier weer rechts. Nu nog een kilometer naar de finish.

Peertil, op achtergrond Sint-Annen hier rechts de Woldijk af terug in Sint-Annen de 50 mijl van Sint-Annen, finish