huls droge worst
Knols koek
Aristo Pormotions
Bakkerij Klaes Hoekstra
lastweb.nl
Grunn bier   kruisheren groningse bierbrouwerij

Van klòkkestoule noar peertil en din nog'n klaain stukie verder

Ronde 1, Onderwierum


ronde 1, Sint-Annen - Onderwierum

start klokkestoel Eerste molen van vandaag Westerwijtwerd huiskamercafe Westerwijtwerd hoogholtje Westerwijtwerd

Vanuit Sint-Annen lopen we naar Westerwijtwerd. De brug in Westerwijtwerd laten we links liggen. Over de brug aan de linkerkant is een van de laatste huiskamercafes van Nederland. Als je wil kan je even kijken of het huiskamercafe vandaag al open is. Maar waarschijnlijk ben je te vroeg. Op zaterdag gaat hij pas om 10:00 open. De route loopt nog een paar honderd meter rechtdoor voordat we links via het hoogholtje het Westerwijtwerder Maar oversteken. We lopen nu voorbij de kerk (13de eeuw) en slaan rechtsaf naar Fraamklap. Fraamklap is maar enkele huizen en een cafe. Maar bij de meeste Groningers bekend als knooppunt tijdens de Noorderrondritten en door de uitzendingen van RTV Noord vanuit cafe Tuitman.


kerk Westerwijtwerd Cafe Tuitman, voor de brug links aarbevingschade Onderdendam Blik op Onderdendam, over de brug rechts Gevangenis Onderdendam Monument Jagertje Onderdendam

Bij cafe Tuitman gaan we linksaf. Over het jaagpad naar Onderdendam. In Onderdendam over de brug direct rechts. De Uiterdijk op. Op de kade bij huisnummer 10 zie je een gele rolpaal. Kijk bij de brug even naar rechts. Je ziet nu de voormalige gevangenis boven het Winsumer diep . Je loopt nu naar monument "Het Jagertje" en blijft het Winsumerdiep volgen tot net voorbij de bebouwing.

Op de dag dat de 50 mijl van Sint Annen wordt gelopen is er in Onderdendam het jaarlijkse scheepsjoagen. Vanaf 09:00 begint het Scheepsjoagen-programma in Onderdendam. Op het traject dat we lopen zijn ze dan bezig met voorbereiding. Pas indien nodig je snelheid aan of wandel het stuk over de kade.


Ingang landgoed Oudebosch, betonpad rechts nemen Bord wandelpad Onderwierum Wandelpad Onderwierum Pad naar kerkhof van Onderwierum Kerkhof van Onderwierum

Hier linksaf, de weg over, langs het voetbalveld. De weg wordt na enige tijd een smal betonpad. We lopen nu naar de achterkant van Landgoed Oudebosch. Nu opletten. Het pad maakt een haakse bocht naar rechts. Na een paar meter is er links een graspad naar Onderwierum. Deze moeten we hebben. We komen nu in Onderwierum. Het bestaat uit vier huizen en vier boerderijen. We lopen onder de Lijkweg langs het kerkhof en komen dan aan de andere kant van Onderwierum. Hier gaan we via een betonpad weer richting Landgoed Oudebosch.


Kerk Onderwierum, als graf op zijn kerkhof Lijkweg Einde Onderwierum, hier betonpad naar rechts nemen Bospad bereikt, nu rechts richting Onderdendam

Als we de bosweg bereiken (onverhard fietspad) gaan we rechtsaf weer richting Onderdendam. Bij de doorgaande weg gaan we echter niet naar Onderdendam maar rechtsaf naar Bedum. Vanaf hier gaan we steeds rechtdoor tot over het spoor in Bedum. Vlak voor Bedum passeer je nog een kruispunt. De weg links heet de "Wroetende Mol". Het stuk vanaf dit kruispunt naar Sint-Annen loop je ook in ronde 2. Maar dan in tegengestelde richting.


Kruispunt Wroetende Mol Spoorwegovergang Bedum, oversteken en dan links Ter laanster klap. Deze oversteken. Eind van het pad gaan we rechts

Over het spoor links en de eerste weer rechts, verboden voor autos. Nu steeds rechtdoor. De derde links. Je komt nu bij de "Ter laanster klap". Deze oversteken. Eind van het pad gaan we rechts. Vervolgens de tweede weg links. Bij de rotonde rechtdoor. Nu nog 3km rechtdoor en de eerste rond is gelopen.