lastweb.nl

De 100 mijl van Sint Annen, juni 2021

Verslag Wouter van Dokkum


Na de witte zakdoeken loop in 2015 (45km), rondje stad (66) in 2018 en door 2-voudig finisher Lut georganiseerde marathon Grunninger highlights (dec 2020) mijn 4e bezoek aan Sint Annen. Reden: de 100miles. Persoonlijke doelen 1) uitlopen en bij voorkeur onder de 20 uur. 2) seizoens langste afstand (92,5km) en langste afstand ooit.

De night before meer in aan bij de Sikkema’s in Spijk. De 4 mile van Groningen dat begrijpen ze, maar dit ... laat naar bed en helaas kraait de haan van de buren vanaf 5 uur onophoudelijk. Grunnings ontbijt en snelle blik op de buienradar ... oh oh. Op de Eemhavenweg gaat het los, slagregen, onweer en Max 70km/h. Maar het bord van Sint Annen staat er nog. Rond 8.20 uur als een van de eersten present. Prachtige party tent met eigen plek ingericht, praatje pot met collega lopers en met regenjas getooid inde stromende regen richting klok midden in het dorp. Om 9.00 uur stipt gaat de gong.

Wouter, 100 mijl van Sint Annen 2021

Wouter op weg naar Fraamklap

Twee man (Albert en Nico) sprinten er vandoor. Het peloton gaat in een slakkengang. Gaat mij te langzaam en te snel dus ik loop direct alleen tot Uithuizen. Bij het kerkhof 1e sleutelhanger, wat gedronken en daar kwamen de nrs 3 en 4 (Albert was kennelijk gigantisch verkeerd gelopen) al aan, Roel en een andere Wouter. Bij hun aangehaakt en km na km op 6.30 gelopen. Ik krijg steeds meer last van mijn linker bovenbeen. Nooit eerder gehad, en door natte schoenen voel ik gebroei in mijn sokken. Paar paracetamol erin en luister naar Wouter zijn anekdotes over zijn vele tripjes met gezin richting Grunn en Jacobspad. Onderwijl wordt het aardig broeierig zonder dat de zo’n door komt. We missen in 1e instantie het Molenpad maar krijgen door de boerin te horen waar het hek zit. Eddy loopt vlak achter ons maar haalt ons niet bij. De laatste km naar Sint Annen gaan moeiZaam, zowel Roel als ik hebben te weinig gegeten. Wouter laat gaan, sprint weer naar ons toe, en laat weer gaan.

In Sint Annen 20-25 pauze, veel gegeten, droge kleren aan en batterijen bijgeladen. Wouter gaat voor een km Pr (hij is 62 dus wil 62 km lopen) en oreert vrolijk verder. Bij Thesinge maakt hij een d-tour terug en gaan Roel en ik via het kanaal richting Stad. Hier fietst Lut ons tegemoet. Hij zou niets liever doen dan mee lopen, maar de vrouw is jarig ...

De brug staat open en Eddy haalt ons bij. Ik voel me weer slecht en gooi er een iboprufen tegen aan. Ik loop nu achter Roel en Eddy waarbij Eddy de pratende rol van Wouter heeft over genomen. Ik focus me ruim een uur op Eddie zijn Hoka’s maar geen idee hoe ze eruit zien. Als we eindelijk bij Jesse zijn zitten daar Nico en zijn haas. Die hebben we aardig ingelopen. Ik voel me een stuk beter. Roel niet. Die besluit de ronde niet af te maken maar 80km te lopen en dan de trein naar Bedum te pakken. Tegenvaller want hij kan uren “vlak” lopen en precies in mijn tempo. We nemen afscheid en met Eddy lopen we door. Hoewel ik destijds “stad” Andersom liep herken ik wel het een en ander. En de psss psss Hoornse plas kent iedere noorderling.

Wouter, 100 mijl van Sint Annen 2021

“Leffe” verzorgingspost

We krijgen Nico en zijn loop vriend in het vizier. Die wandelen voortdurend. Voor de Leeksterplas halen we ze in en ik loop door. Hoewel mijn horloge de 1e 12 km niet heeft geregistreerd van ronde 2 zijn we ongeveer op de helft. Ik voel me eindelijk goed maar juich niet te vroeg. De vrouw van Nico zijn haas heeft een “Leffe” verzorgingspost direct na het natuurgebied (foto) ingericht. Alcoholvrij biertje, blaar behandelen en Eddy springt op “ ik moet weg...” Ik ga er van uit dat Eddy en ik nog lang zullen samenlopen dus klok mijn bier naar binnen en volg op 100m. Ik haal hem pas bij bij het viaduct km verderop. Eddy loopt 4 uur voor op zijn schema van oktober. Over 3 km zou Hoogkerk/Leegkerk bereikt moeten worden. Maar Gerik zou Gerik niet zijn dat hij een lusje Den Horn heeft ingebouwd. Eddy krijgt een dip en plots ben ik de motor. Uiteindelijk komen we in Leegkerk bij Theo en zijn vrouw 22.22 uur. “Ze hebben gezegd dat de 1e lopers hier om 19.30 zouden zijn...”. Niet dus, wij zijn de 1sten. We kunnen het niet maken direct door te lopen dus blijven een tijdje plakken. Hoofdlamp op. Na 2km gaat het licht uit bij Eddy en zijn routeapparaat (geen horloge). Gelukkig heeft hij een reserve dus ik loop de laatste 20km alleen.

Tegen de stad aan gaat het nog. Ik weet dat ik naast mij seizOenslangste afstand inmiddels ook door de 103km moet zijn. Het wordt aarde donker om me heen, af en toe een boerderij met feestende jeugd, en heel veel vliegen. Omdat ik niet exact weet waar ik ben door mijn horloge en het alleen lopen in het donker me tegen staat, vliegt mijn km tijd omhoog. Die 20 uur had ik allang uit mijn hoofd gezet, maar doordat ik nu regelmatig toegeef aan wandelen, er nog een pad door de weilanden komt met heel hoge varens etc gaat het zo langzaam (km van 9 minuten) dat ik besluit de laatste ronde niet te lopen. Ik zie het niet zitten om over “een veredelde marathon” die ik normaal fluitend in 3.45 loop in 7 tot 8 uur af te leggen. Ik wil lekker lopen, en dat lukt niet meer. Mijn Besluit is genomen, ik stop en vertrek voldaan maar met stille trom. Gelukkig ben ik er bijna. Ik pak mijn googlemaps. Niet dus, nog 9km terwijl ik dacht nog een km of 3. Ploeterend en volledig gedesoriënteerd wandel/loop ik door. Tot er plots auto’s opduiken . Die mensen zullen we denken ... wat doen die gekken hier met koplamp op in de weilanden. De laatste auto wordt bestuurd door een bekende. 200 meter achter je loopt Nico ...? Waar komt die nu weer vandaan. Het kind wordt in mij wakker en ik wil als 1e de 2e ronde afleggen. Ik “sprint” de laatste 3 a 4 km (lees: ik wandel niet meer) richting Sint Annen. Rond 1.20 uur arriveer ik daar. Poffertjes, bijvullen, afscheid nemen, Nico succes wensen voor zijn laatste ronde en nog 2 uur auto rijden op een liter chocomelk. Om 4.05 thuis, Lange warme douche en in gesprek met Klaas Vaak.
Om 10 uur wakker “papa, papa, waar is mijn ...” business as usual!

Tot slot: Gerik & Henriette, waanzinnig bedankt voor de organisatie! Unieke loop, unieke sfeer en ... er gaat niet boven Groningen!

Wouter, 100 mijl van Sint Annen 2021

Richting Sint Annen. Rond 1.20 uur arriveer ik daar