Witte zakdoeken Ultra 2020

Ruilen troostprijs

Witte zakdoeken Ultra Het volgende staat te lezen op de website van de 100 mijl van Sint-Annen (editie 2015):

Een bijzonder gebruik bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" is het "ruilen van de zakdoek." Maria draagt in Warfhuizen een witte zakdoek om haar tranen mee af te drogen. Gelovigen vragen om die zakdoek in ruil voor een nieuwe die ze zelf meebrengen of ter plaatse kopen. Ze schenken Maria's zakdoek vooral aan zieken, of ook wel aan mensen die voor een moeilijke opdracht (zoals examens) staan. De moeilijke opdracht voor de lopers van de 100 mijl is het halen van de finish. Lukt het je dit keer niet om de 100 mijl te lopen dan krijg je, als troostprijs, een witte zakdoek. Deze kan je dan voor je volgende 100 mijl bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" ruilen voor een zakdoek met haar tranen.

Zakdoekdevotie, het "ruilen van de zakdoek" is een religieuze, heilige handeling met meestal een zeer ernstige zaak als grondslag bijvoorbeeld ernstige ziekte of gestorven kinderen. Gezien de grondslag van de zakdoekdevotie gaan we tijdens de Witte zakdoeken Ultra dan ook niet daadwerkelijk zakdoeken ruilen.

Meer over de zakdoekdevotie is te lezen op de site van de "Warfhuister Mariabroederschap" .

Voor de loper/ster die tijdens de 100 mijl van Sint-Annen 2015 een witte zakdoek heeft gekregen was er 20 februari 2016 de mogelijkheid ronde 2 (nu 46 kilometer) van de 100 mijl van Sint-Annen 2015 nogmaals te lopen. Dit keer zonder de druk van de nog te lopen kilometers zodat je beter kan genieten van het Groningerland. Bij de plek waar het tijdens 100 mijl moeilijk gingen even terugdenken aan dat moment en dan snel weer verder.

Wanneer:
In 2020 was er geen WZU, Alleen op 2de kerstdag solo gelopen als testloop voor de Indian Summer Trail 2020. Planning was om de WZU van 2016 te lopen maar dan de omgekeerde route. Na 10 kilometer de planning aangepast en de heenweg, naar Warfhuizen, via Garnwerd, Ezinge, Saaksum gelopen. De terugweg natuurlijk gewoon via Abelstok naar Winsum maar daarna helemaal anders. Dit keer vanaf Winsum naar Onderdendam en vanaf daar via een tijdelijk binnendoor naar Sint Annen.

Walfriduskerk Bedum

Walfriduskerk Bedum

WZU 2020

Witte Zakdoeken Ultra 2020
Download GPX

Garnwerd

Garnwerd

Rolpaal Ezinge

Rolpaal Ezinge

Warfhuizen, onze lieve vrouwe van de besloten tuin

Warfhuizen, onze lieve vrouwe van de besloten tuin

De witte zakdoeken

De witte zakdoeken

Abelstok, zoals bijna altijd, modder!

Abelstok, zoals bijna altijd, modder!

Abelstok, bijna onbegaanbaar!

Abelstok, bijna onbegaanbaar!

Binnendoor naar Sint Annen

Binnendoor naar Sint Annen