Witte zakdoeken Ultra 2017

Ruilen troostprijs

Witte zakdoeken Ultra Het volgende staat te lezen op de website van de 100 mijl van Sint-Annen (editie 2015):

Een bijzonder gebruik bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" is het "ruilen van de zakdoek." Maria draagt in Warfhuizen een witte zakdoek om haar tranen mee af te drogen. Gelovigen vragen om die zakdoek in ruil voor een nieuwe die ze zelf meebrengen of ter plaatse kopen. Ze schenken Maria's zakdoek vooral aan zieken, of ook wel aan mensen die voor een moeilijke opdracht (zoals examens) staan. De moeilijke opdracht voor de lopers van de 100 mijl is het halen van de finish. Lukt het je dit keer niet om de 100 mijl te lopen dan krijg je, als troostprijs, een witte zakdoek. Deze kan je dan voor je volgende 100 mijl bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" ruilen voor een zakdoek met haar tranen.

Zakdoekdevotie, het "ruilen van de zakdoek" is een religieuze, heilige handeling met meestal een zeer ernstige zaak als grondslag bijvoorbeeld ernstige ziekte of gestorven kinderen. Gezien de grondslag van de zakdoekdevotie gaan we tijdens de Witte zakdoeken Ultra dan ook niet daadwerkelijk zakdoeken ruilen.

Meer over de zakdoekdevotie is te lezen op de site van de "Warfhuister Mariabroederschap" .

Voor de loper/ster die tijdens de 100 mijl van Sint-Annen 2015 een witte zakdoek heeft gekregen was er 20 februari 2016 de mogelijkheid ronde 2 (nu 46 kilometer) van de 100 mijl van Sint-Annen 2015 nogmaals te lopen. Dit keer zonder de druk van de nog te lopen kilometers zodat je beter kan genieten van het Groningerland. Bij de plek waar het tijdens 100 mijl moeilijk gingen even terugdenken aan dat moment en dan snel weer verder.

Wanneer:
In 2017 was er geen WZU, wel is een verkenning geweest van een iets aangepast route. Meer onverhard! Nu volgt het parcours een deel van het ommetje Wimsum. Door de boomgaard bij het buurtschap Oldenzijl. Op het graspad is daar meestal ploeteren door de modder!

Op het graspad is daar meestal ploeteren door de modder!

Op het graspad is daar meestal ploeteren door de modder!

Zaterdag samen met Eddy Hedemann het parcours gelopen. In dik 6 uur de dik 46 kilometer gerend, gewandeld en gekletst. Om 10:00 vertrokken en net voordat het volledig donker was weer terug in Sint Annen. Een dag om met plezier aan terug te denken en die vraagt om een vervolg!

WZU 2017 gpx

Witte Zakdoeken Ultra 2017, klik op kaart voor GPX

Even op bezoek bij de bedroefde moeder om een kaarsje aan te steken

Even op bezoek bij de bedroefde moeder om een kaarsje aan te steken

Ommetje

Ommetje

Aangepast route

Aangepaste route

Westerdijkshorn

Westerdijkshorn

Finish

Finish

De beloning

De beloning

Verzorging, Puddingbroodjes

De verzorging, Puddingbroodjes

Witte zakdoeken Ultra

De medaille