Over Emo's voutstappen, 2017

Door de klei bij Huizinge

Over Emo's voutstappen,De Janskerk Huizinge Bij de editie 2016 van de 100 mijl van Sint Annen gingen ronde 2 en ronde 3 langs plekken verbonden met Abt Emo. Bij de "Over Emo's voutstappen" gaan we weer langs deze plekken. We lopen langs Wittewierum, hier was Emo abt, Westeremden, hier was Emo schoolmeester en langs Huizinge, hier was Emo Pastoor.

Op 9 november 1211 vertrok hij voor een voetreis naar Rome. Hij was boos. Boos, omdat de bisschop van Münster de schenking van de kerk van Wierum aan zijn klooster ongedaan had gemaakt. Een voetreis van 2500 kilometer in 72 dagen om het besluit van de bisschop door de paus ongedaan te laten maken. Emo deed het onmogelijke en arriveerde op 19 januari 1212 in Rome en bereikte zijn doel. De paus maakt het besluit van de bisschop ongedaan.

Emo (± 1170-1237), afkomstig uit dit gebied, studeerde met zijn broer in Oxford, Parijs en Orléans. Na terugkeer uit Oxford rond 1200 werd hij enige tijd schoolmeester in Westeremden, waarna hij tot pastoor van Huizinge werd gekozen. Later stichtte hij het klooster Bloemhof te Wittewierum en werd daar abt. In de beroemde kronkiek van de abdij vertelt Emo dat hij ooit in Huizinge op een feestdag, na het eten, een wandeling om het dorp maakte met zijn vriend Hendrik de bouwmeester. Onder het lopen begonnen ze elkaar op te wekken tot een betere levenswandel. Later liep Emo samen met Hendrik naar Rome om bij de paus zijn gelijk te halen omtrent de schenking van de kerk door de bewoners van Wittewierum. Ze waren 241 dagen onderweg.

Het klooster Bloemhof, met de Latijnse naam Floridus Hortus, was een klooster in Wittewierum. Het werd gesticht in 1213 en behoorde tot de orde van de premonstratenzers. Het klooster lag op en rond een wierde aan de rechteroever van de Fivel. Het klooster zou een omvang van 5 hectare hebben gehad. In het klooster werd de Kroniek van Bloemhof geschreven, die de vroege geschiedenis van het klooster beschrijft. Deze kroniek is opgetekend door de vroegste abten Emo en Menko en een onbekende 'continuator'. Twee manuscripten van de kroniek (een Groningse en een Friese) zijn in het bezit van de Universiteitsbibliotheek Groningen.

Wanneer:
Voorals nog is er nog geen datum bepaald, maar het parcours kan je natuurlijk altijd in een groep/solo lopen.

Route:

Over Emo's voutstappen

Download GPX: Over Emo's voutstappen