Klooster zegel Aduard

zegel klooster Aduard

Klooster zegel Yesse

zegel klooster Yesse

Klooster zegel Sint Annen

zegel klooster Sint Annen

Rondom Stad 2018


rondom Stad Grunn

Informatie:
Tijdens "De 100 mijl van Sint-Annen 2016" was "Rondom Stad" de eerste ronde. Tijdens de 100 mijl van Sint Annen 2017 was het de tweede ronde en dat is ook te zien in de tijden. Ook was de route aangepast dit i.v.m. wegwerkzaamheden rondom Aduard. In 2018 was er geen 100 mijl maar op 8 december hebben we ronde toch gelopen. Wel een aangepaste versie. Nog steeds zijn er werkzaamheden rondom Aduard en tegen de Borgbrug bij Ruischerbrug is een boot gebotst. Lees verder voor een weergave van deze dag.

rondom Stad Grunn, 2018

Route 2018, 66 kilometer: GPX track


Stedenmaagd Groningen, Rondom Stad 2018

De Stedenmaagd, als personificatie van de stad Groningen (1920, Otto Eerelman)

Al een dik jaar lang stond deze Rondom Stad op de planning. Bij de 100 mijl van Sint Annen 2017 liep Eddy Hedemann ongepland een afstand van 110 kilometer. Hij zou alleen de eerste ronde van 45 km lopen. Maar het liep anders. Het werden veel meer kilometers. Helaas heeft Eddy van het laatste deel van het parcours weinig gezien door het invallen van de avond. Hij heeft bijvoorbeeld de koeien gemist op het Frederikpad. Daarom wilden we de ronde nogmaals lopen bij daglicht. Het lukte maar niet om een geschikte datum te vinden. Uiteindelijk is het 8 december geworden maar of we de hele ronde in daglicht konden lopen was zeer de de vraag en ook de koeien zullen nu wel op stal staan. Maar om toch aan het einde van de ronde zoveel mogelijk daglicht te hebben beginnen we vroeg. Om 08:00 bij de Klokkenstoel in Sint Annen. Althans dat was de bedoeling.

Deelnemers, Rondom Stad 2018

Deelnemers Rondom Stad 2018, Marc, Eddy, Gerik, Lut, Wouter

De helft van de deelnemers kwam later door het verslapen van een van de lopers. De verslaper bedacht zelf een alternatief. Hij reed naar Haren en loopt ons tegemoed. Om 8:12 dan de start van de oprit. Nog wel even naar de klokkenstoel. We lopen de eerste kilometer samen maar daarna splitsen we ons. Dit was vooraf ook afgesproken, we lopen vandaag in twee groepen. Lut gaat samen met Wouter voor een snelle ronde (looptijd ~ 07 uur) en Eddy, Marc en ik gaan voor de langzame ronde (looptijd ~ 10 uur). De eerste twee uur is het werken tegen de wind en regen. Daarna was het bijna droog, wel wind. Ook niet echt warm maar daar zijn we op gekleed.

Rondom Stad 2018 Rondom Stad 2018

Onderweg hier en daar even stoppen om iets te bekijken of een foto te maken.

Rondom Stad 2018

Brug open of spoorbomen dicht. Kan allemaal bij Rondom Stad. Hier staan Lut en Wouter te wachten bij de brug over het Van Starkenborghkanaal bij Dorkwerd.

Na 21 kilometer bij de Tiggelwerkbrug komen we Jildert tegen. De verslaper die ons vanaf Haren tegemoed loopt. Hij wilde vandaag 40 kilometer lopen maar dat wordt dus iets minder. Ongeveer 20 minuten geleden heeft hij Lut en Wouter gezien. Die lopen dus mooi op schema. Wij lopen voor op het 10 uur schema maar dat maken we vast nog wel goed in het deel na Essen. De laatste 28 kilometer. Met ons vieren lopen we nu naar Essen. Daar bij het bezoekerscentrum van Klooster Yesse kunnen we onze bidons weer vullen. Na Essen lopen we nog een aantal kilometers samen. Bij de Noorderzanddijk nemen we afscheid van Jildert.

Rondom Stad 2018

Jildert, Gerik, Eddy en Marc bij ingang Stadspark(Peizermade)

Rondom Stad 2018

Op weg naar Klooster Yesse, Rondom Stad 2018

Rondom Stad 2018 Rondom Stad 2018

Wouter bij Hoornseplas, Lut bij bezoekercentrum klooster Yesse

Rondom Stad 2018

Jildert, Eddy, Marc en Gerik bij de Mijlpaal, Vestdijklaan op de geluidswal A28

Vanochtend heeft hij hier zijn auto geparkeerd en is ons vanaf daar tegemoed gelopen. Met ons drieen weer verder. Nog 25 kilometer te gaan. Op kilometer 43 staat cafetaria De Kombuis in Waterhuizen. De wind is weer iets sterker geworden, wij iets langzamer en kouder. Daarom even naar binnen voor een snack, koffie en opwarmen. Tot nu toen alleen last gehad van mijn zenuwpijn in de rechterbil. Eerste 21 kilometer geen probleem. Daarna regelmatig moeten wandelen, na Yesse is een helaas nog maar kleine stukjes rennen en hoofdzakelijk wandelen. Nu bij het verlaten van de cafetaria voel ik mijn voeten. Onderkant. Voelt als blaren. Te lang stil gestaan! Kost even wat tijd om door de pijn heen te lopen. Frederikpas bereiken we bij daglicht. Helaas geen koeien. Ze blijken niet op stal te staan maar een paar weilanden verder op. Doel van vandaag dus deels geslaagd. Frederikpad bereikt bij daglicht helaas zonder koeien. De beoogde route van vandaag was 62,5 kilometer maar afgelopen week is er een brug kapot gevaren op de route. Betekend voor ons een paar kilometer omlopen en een paar kilometer weiland minder. Maar het alternatief is ook mooi. De Hunzezone bij Euvelgunne. Hier, ingeklemd tussen bedrijventerreinen, stroomt nog een oud stukje Hunze. Een oude meander en hoge oeverwallen zijn nog goed te zien. Is wel 5 kilometer extra maar mooier dan de aangegeven omleiding.

Hunzezone Euvelgunne, Rondom Stad 2018

Hunzezone Euvelgunne, Rondom Stad 2018

Na Ruischerbrug gaan we weer over op onverhard en weg van de snelweg lopen we zo naar het eindpunt in Sint Annen. De snelle groep is dan al lang binnen. Hun tijd was 06:42:55. De langzame groep deed het in 10:03:37. Het was weer een mooi dagje uit. Na afloop nog even gezellig bij elkaar. Opwarmen, eten en drinken. Voor Marc was het vandaag een gedenk waardige dag. Hij heeft zijn kilometer PR verbetert. We gaan dit zeker nog een keer doen. Route wordt dan iets langer. Bedoeling is dan een afstand van 110 kilometer om de stad. Zelfde opzet. Allen verzorging bij start en finish. Onderweg zelfverzorging en we lopen in een groep.

De tijden zijn verwerkt op de "Alle tieden lieste" Lut en Wouter staan nu op plek 2 en 3.

Een persoonlijke gedramatiseerde aanvulling onder pseudoniem bekend bij de bloghouder. In deze P&R oftewel Pé & Rinus Daalemmer.
P&R says:

Een rondje Grunn, het klinkt aanlokkelijk. 62 km en het wordt mijn 62e (officieuze) 42+. Het enige wat ik hoef te doen is startnummer 62 op te eisen. Alles is mogelijk behalve de loop (nog) goedkeuren voor de 100mcnl. Mmmm, zo kom ik er nooit. Er kleeft nog een nadeel aan de door Gerik georganiseerde loopjes, hoe lang ze ook zijn, start en finish altijd in Sint Annen (hoewel, zie verderop…). Een dikke 200km rijden. En de 62 km blijkt inmiddels door een kapotte brug al 65 km. De weersverwachting is dan nog niet bekend….

Dus vrijdag avond “broes ik over de snelweg net zo hard als ik ken” en maak een tussenstop in Fryslân. Paar potten bier erin en veel te laat naar de bedstee. Zaterdag 6.40 “broes ik (opnieuw) over de snelweg net zo hard als ik ken” met onderweg gigantische regenbuien en de berichtgeving dat op Schiphol diverse vluchten zijn geannuleerd vanwege hevige windstoten. Met een d-tour Grunn, via de bekende Korreweg, naar de Molukkenstraat alwaar mijn gids Lut staat te wachten. En niet veel later … Sint Annen op de borden … voor mijn 2e hardloopbezoek.

De vrouw des huizes doet open en we blijken de eersten te zijn. Gerik heeft in volle bepakking een mededeling: er heeft zich iemand verslapen en dat komt goed uit, want op starttijdstip 8.00 uur geeft de buienradar aan: REGEN. Met bak koffie en plak cake in “De Mik” vertrekken we om 8.12 ge-5-en, droog, naar “Lut”jewolde. De 1e anekdote over de kleine windmolens die de Grunninger boeren aanschaffen in Sappermeer wordt snel opgevolgd door nr 2, een mega melkmachine bij een andere boer die voor de eerste file in “Lut”jewolde’s geschiedenis zorgde.

Lut & ik geven gas. We proberen 10 km/h gemiddeld te lopen. Maar met de gigantische tegenwind in het begin kan dat wel eens lastig worden. Het eerste buitje transformeert zich al snel tot een enorme bui, gelukkig een regenjack meegenomen, en precies op dat moment gaat de spoorboom dicht en komt de boemeltrein voorbij. We lopen voort richting km 20. Tegenwind en lange wegen/paden en dan doemen er, langs het kanaal, twee hardlopende vrouwen in de verte op. Als een rode lap voor een stier geeft de in korte broek getooide Lut zichzelf de sporen. Ik kan mijn gids niet uit het oog verliezen en volg. Bij de, uiteraard openstaande brug, halen we ze bij. Uiteraard hebben wij grote verhalen, nog 50 km te gaan, blablabla. Maar op de vraag “waarom wij dat doen, of we ergens voor trainen, of dat dit een bepaald doel heeft”, blijft het stil. We lopen een eenzame loper tegen het lijf, het blijkt “de slaper”, Jildert te zijn. De enige ooit die bij een loop van Gerik niet in Sint Annen start (eindigen is wat anders, er zijn er bij die vanaf Sint Annen gewoon naar huis doorlopen).

Rond km 30 met nog altijd tegen-/zijwind krijg ik na een AA/koek(je) last van de maag. Maar dan volgen de diverse hoogtepunten elkaar in rap tempo op, de wind een stuk mee, de “pss pss Hoornseplas”, het Yessepad en zaagmans (32,5 km).

Km 30-50 loopt redelijk weg, Lut weet als import Grunninger over elke steen, molen, brug, kanaal wel een anekdote te vertellen, dus de tocht is ook leerzaam. En elke keer als we bijna droog zijn, begint het weer te regenen.

Stukje stad met een wal, de stad weer uit en dan de kapotte brug en de extra kilometers. Een prachtig stukje Grunn aldus Lut, maar het enige wat ik op mijn horloge zie is dat we steeds verder van de route afdwalen. Een soort klaverblad voor fietsers voorbij km 50 vol in de wind en stijgend wordt bijna mijn Waterloo, Ik moet Lut even laten lopen, maar waar je in Grunn een viaduct oploopt ga je meestal ook weer naar beneden, zo ook hier en ik kan weer aansluiten. Na een lang stuk kanaal langs een nieuwbouwwijk doemt de kapotte brug eindelijk op. Nog 5 km schat ik in. Nog een km of 11 meld mijn gids, pfff. Grotendeels zijwind en stukjes mee, dat scheelt in ieder geval.

“Trail of gewone schoenen” vroeg ik vooraf aan Gerik. Trailschoenen zijn absoluut niet nodig, aldus het orakel van Sint Annen. Nou er kwam een dikke km glibberen aan, Lut vond het maar niets, ik ging bijna in de spagaat, maar we bleven overeind. Al door km 60 heen en 2 loodzware km schuin in de wind richting “Lut”jewolde de laatste bocht naar rechts. En vol met de wind mee de laatste km. Lut zijn horloge was leeg geraakt in “Lut”jewolde en de mijn gaf uiteindelijk net geen 65 km aan in 6 uur 42.

En toen de afterparty: overheerlijke kippensoep, de traditie van een puddingbroodje, kwark, en van alles meer en het vooruitzicht dat als je 20 juni 2020 de 100 mijl van Sint Annen mee doet dat je in de hotpool mag…

Gerik & vrouw, en gids Lut, dank voor deze onvergetelijke dag,

Op de A6 naar huis “broes ik over de snelweg net zo hard als ik ken” en peins over de hotpool …

rondom Stad Grunn, zegel klooster Aduard

zegel klooster Aduard

rondom Stad Grunn, zegel klooster Yesse

zegel klooster Yesse

rondom Stad Grunn, zegel klooster Sint Annen

zegel klooster Sint Annen