De 100 mijl van Sint Annen

Bedevoart noar Bethlehem!

Nadat Gabriel was vertrokken riep een van de herders 'Kom we gaan naar Bethlehem!'

Zaterdag 20 juni 2015 iets voor 09:00 uur. Een dozijn pelgrims verzamelen zich bij de klokkenstoel in Sint-Annen. Normaal luid de klokkenstoel drie keer per dag. Om 8 uur (paptijd), 12 uur (noenmaal) en 6 uur (avondmaaltijd). Vandaag gaat hij een keer extra luiden. Om 09:00 uur de start van de 100 mijl van Sint-Annen. Maar vooraf tellen de lopers gezamenlijk af, 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 en dan luid de klokkenstoel. De pelgrims gaan op pad, vier ronden van elk ongeveer 25 mijl. Elke ronde heeft een religieuze plek als keerpunt. Plekken die historische verbonden zijn met het vroegere cisterciënzer klooster van Sint-Annen en een tweetal bedevaartsoorden. Het laatste keerpunt bevind zich in Bethlehem, vandaar ook “Bedevoart noar Bethlehem”.Op elk keerpunt is ook verzorging. Deze verzorging is beschikbaar gesteld door Coop Alma Ten Boer. De eerste is een kofferbakverzorging en bij de overige keerpunten in een verzorgingskist geplaatst bij iemand in de tuin. Om aan te tonen dat je bij het keerpunt bent geweest moet je een sleutelhanger meenemen uit de verzorgingskist. Aangezien we op bedevaart zijn naar Bethlehem zitten de drie koningen in de eerste drie verzorgingskisten. In de vierde kist zit , als bedevaartsouvenir, de “Ik was in Bethlehem” sleutelhanger.

De eerste ronde gaat naar Aduard. Hier stond vroeger een cisterciënzer klooster waar het klooster van Sint-Annen mee was verbonden. Aduard was dan ook een logische keuze als keerpunt. Het eerste deel van de 100 mijl wordt rustig gelopen en tot aan de verzorging in Aduard blijven alle lopers dan ook bij elkaar in de buurt. Echter na de verzorging valt het veld uit een en gaat elke loper in zijn eigen tempo op weg naar de centrale verzorging in Sint-Annen. Het gaat niet hard maar na 5 uur en een kwartier zijn toch alle lopers al weer terug in Sint-Annen. De eerste 41 kilometer zijn gelopen.

Wat eten (puddingbroodje van de Echte bakker, Wim Scholtens) en drinken en dan gaat het verder. Op naar "De Bedroefde Moeder van Warfhuizen". In 2001 werd in de voormalige hervormde kerk in Warfhuizen een kluis met bijbehorende kapel gesticht. Hier is in 2003 een levensgroot Spaans processiebeeld geplaatst en is de kapel langzamerhand een bevaartsoord geworden. Een bijzonder gebruik bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" is het "ruilen van de zakdoek." Maria draagt in Warfhuizen een witte zakdoek om haar tranen mee af te drogen. Gelovigen vragen om die zakdoek in ruil voor een nieuwe die ze zelf meebrengen of ter plaatse kopen. Ze schenken Maria's zakdoek vooral aan zieken, of ook wel aan mensen die voor een moeilijke opdracht (zoals examens) staan. De moeilijke opdracht voor de lopers van de 100 mijl is het halen van de finish. Voor wie het niet lukt om de 100 mijl te lopen is er dan ook een witte zakdoek. Deze kan voor de volgende 100 mijl bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" worden geruild voor een zakdoek met haar tranen.

Er zijn nu nog maar elf lopers. Angela Schulingkamp loopt namelijk alleen ronde 1 en gaat in ronde 4 Dick Abee begeleiden. Vier kilometer later alweer aan kandidaat voor een zakdoek. Ed van Beek valt uit door een blessure. De tien resterende mannen bereiken allemaal Warfhuizen. De eerste vier, Bennie de Vries, Dick, Rienk Scholtemeijer en Chris Dol lopen elk hun eigen wedstrijd. Marco Hartman, Johan Wander, Aede Bakker en Gerik lopen deels samen. Sivlio Teunissen neemt een alternatieve route en op laatste plek dieselt Sjaak Schipper. Rustig zijn eigen tempo met maar een doel voor ogen, 100 mijl lopen! Na Warfhuizen valt het veld nog weer verder uit elkaar en lopen de meesten eenzaam hun kilometers. Bij Winsum loopt Gerik Chris en Silvio achterop en lopen samen verder naar de centrale verzorging in Sint-Annen.

Als we daar aankomen zijn Dick en Rienk al vertrokken naar bezoekerscentrum van het voormalige cisterciënzer klooster Yesse in de buurtschap Essen. Bennie is er nog. Hij is, tot ons aller verrassing, gestopt bij 50 mijl (85 kilometer). Het ging niet. Na Chris, Silvio en mezelf komen achtereen volgens Marco, Johan, Aede en Sjaak binnen. Chris, Aede en Johan weten het zeker. Voor hen geen ronde 3, 85 kilometer is voldoende vandaag. Marco gaat even slapen en besluit later toch te stoppen. Ook Silvio stopt maar gaat nog wel wat 4 mijl rondjes lopen om te komen tot een totaal van 100 kilometer. Gerik gaat ook ronde 3 in. Na een kilometer gaat het mis. Een oude blessure steekt de kop op. Pijn in zijn lies. Ik kan echter nog wel gewoon “hobblend door het Groningse land”. Doel was vandaag binnen de 24 uur te lopen, maar dat laat Gerik voor wat het is. Met deze lies is finishen het nieuwe doel geworden. Sjaak is intussen ook terug, uit ronde 2, in Sint-Annen. Hij neemt de tijd bij de verzorging en gaat vervolgens onvermoeibaar ronde 3 in. Op naar Essen.

Na ronde 2 zijn er acht witte zakdoeken uitgedeeld en vier man zijn op pad in ronde 3. Dick, Rienk, Sjaak en Gerik. Zo blijft het ook de vierde ronde. De vierde ronde gaat naar Bethlehem. In naam een ver bedevaartoort maar vanuit Sint-Annen op loopafstand en kan dan ook niet ontbreken als keerpunt. In ronde vier loopt ook Angela weer mee, ze begeleid Dick op zijn laatste 34 kilometer. Deze laatste ronde krijgt Dick nog vleugeltjes en loopt weg van Rienk. Zodat Dick uiteindelijk, zondagochtend 06:18, met een voorsprong van 1 uur en 18 minuten ,op Rienk, als eerste over de finish komt in Sint-Annen. Gerik wordt, zondagochtend 10:47, derde en Sjaak wordt, zondagmiddag 12:43, vierde.

Dick en Rienk leveren een prima prestatie met hun gelopen tijd. Dick heeft zelf ruim onder de kwalificatie limiet, 100 mijl binnen 22:30, van de Spartathlon gelopen en Rienk zit er maar 6 minuten boven. Maar ook speciale aandacht voor onze nestor Sjaak. Met een leeftijd van 67 jaar loopt hij vandaag zijn eerst 100 mijl. Chapeau!

Aristo Promoties, Huls, Knol's koeken en de Groningse bierbrouwerij hebben allemaal wat lekkers beschikbaar gesteld waardoor alle deelnemers een goodiebag met Knol's koek, Huls worst, drop en Tuvunu Ice tea kregen.

Daarnaast was er voor de snelste man op de 100 mijl, de best presterende vrouw en de laatste finisher op de 100 mijl een proef en geniet pakket van de Groningse bierbrouwerij.

De winnaar, Dick, krijgt als eerste prijs een beeld van engel Gabriel, beschikbaar gesteld door religieshop.nl . Gabriel was het ten slotte die de herders aanspoorde om naar Bethlehem te gaan. Daarnaast was er voor alle vier de finishers een echte Sint-Anna pelgrims-medialle, beschikbaar gesteld door Sint Gerarduswinkel. Een medaille waar je zuinig op moet zijn want hij is bedoeld om te worden voorzien van accessoires de volgende keer dat je finished in de 100 mijl van Sint-Annen.

Lopers, sponsoren en helpers bedankt voor het mooie weekend. Door jullie inzet werd het een weekend om met plezier op terug te kijken. Zeker voor herhaling vatbaar. Editie 2016 ligt dan ook al op de tekentafel!

Informatie:
De 100 mijl van Sint-Annen brengt ons naar religieuze plekken. Plekken die historische verbonden zijn met het vroegere cisterciënzer klooster van Sint-Annen en een tweetal bedevaartsoorden. Als eerste gaan we naar Aduard. Hier stond vroeger het cisterciënzer moederklooster. Vervolgens gaan we naar "De Bedroefde Moeder van Warfhuizen". In 2001 werd in de voormalige hervormde kerk in Warfhuizen een kluis met bijbehorende kapel gesticht. Hier is in 2003 een levensgroot Spaans processiebeeld geplaatst en is de kapel langzamerhand een bevaartsoord geworden. De derde ronde gaat naar Yesse. Hier stond in een ver verleden een cisterciënzer zusterklooster. De laatste ronde bereiken we dan eindelijk Bethlehem. Vroeger een voorwerk van het klooster van Rottum nu alleen nog een wierde met twee boerderijen.

Om dicht bij het orginele Bethlehem verhaal te blijven zijn de eerst drie ronde vernoemd naar de drie wijzen: Balthasar (Aduard), Melchior (Warfhuizen) en Caspar (Yesse). Helemaal mooi zou zijn om deze 100 mijl in december te lopen. Maar nieuwe inzichten laten zien dat juni een uitstekend alternatief is. De 100 mijl van Sint-Annen is een uitnodigingsloop. De deelnemers van de 50 mijl van Sint-Annen 2014 hebben al een uitnodiging gehad en begin 2015 gaan de overige uitnodigingen de deur uit. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20.

Kan je niet wachten op de uitnodiging? Neem dan alvast contact op. Je wordt dan op de wachtlijst geplaatst.

100 mijl is natuurlijk een behoorlijke afstand. Voordat je op de wachtlijst komt, wordt op de site van de Deutsche Ultramarathon-Vereinigung (DUV) gekeken wat je prestaties van de afgelopen twee jaar zijn. Minimaal een 100KM wedstrijd, gelopen binnen 16 uur, en twee 50KM wedstrijden, gelopen binnen 7 uur, zijn vereist.

Wanneer:
Zaterdag 20 juni 2015 om 09:00.

Start/Finish:
De start en finish zijn in Sint-Annen (Groningen).

Afstand:
Het is een loop over 100 mijl of wel 160+ kilometer. Op de GPS is de route 161 kilometer.

Hoogtemeters:
We lopen in Groningen. Dus geen hoogtemeters.

Routebeschrijving:
Het zijn vier verschillende ronden van ongeveer 40 kilometer. Hoofdzakelijk asfalt, beton en klinkers. Maar ook in elke ronde enige kilometers graspad en/of schelpenpad. Na elke ronde kom je weer in Sint-Annen. Voor meer informatie over de verschillende ronden zie de tabbladen Balthasar, Melchior, Caspar en Bethlehem. Klik op de kaart en je krijgt meer detail van de ronde.

Er wordt gelopen op de openbare weg, de geldende verkeersregels zijn dus van toepassing. Respecteer de overige weggebruikers en loop zoveel mogelijk op voet- of fietspaden.

Markering:
Geen, alleen een GPS track.

Verzorging:
In Sint-Annen is de centrale verzorging. Hier kom je elke 40 kilometer weer terug. In elke ronde is halverwege een verzorging. Deze halverwege verzorging is gesponsord door Coop Alma Ten Boer

Voor de centrale verzorgingspost zet de echte bakker Wim Scholtens uit Winschoten een doos sportvoeding klaar.

Verplicht meenemen:
GPS, opgeladen mobiel, reflecterend hesje en voldoende verzorging voor 20 kilometer.

Cutt-off tijden:
Voor de gehele 100 mijl is de cutt-off 30 uur. De cutt-off voor de eerste twee ronden is 15 uur. De cutt-off tijd voor de derde ronde is 23 uur.

Uitslag 100 mijl:
Alleen als je de hele afstand van 100 mijl loopt kom je in de uitslag. Geen 100 mijl gelopen of buiten een cutt-off de verzorgingspost/finish bereikt is een DNF.

Tussenklassement:
Voor de 50 mijl afstand worden een tussenklassement opgemaakt. Om in het tussenklassement te worden opgenomen moet je de 50 mijl binnen 12 uur lopen. Voor alle duidelijkheid deze 12 uur is geen cutt-off voor de 100 mijl. Doe je langer dan 12 uur over de eerste twee ronden kan je dus gewoon verder op de 100 mijl.

Aandenken:
Voor elke deelnemer een Groninger koek beschikbaar gesteld door Knol's koek, een droge worst van Huls, een blikje TuVunu Greek Mountain Tea van de Groningse Bierbrouwerij en van Aristo Promotions krijgen we allemaal een zak kloostermoppen.

50mijl
Een bijzonder gebruik bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" is het "ruilen van de zakdoek." Maria draagt in Warfhuizen een witte zakdoek om haar tranen mee af te drogen. Gelovigen vragen om die zakdoek in ruil voor een nieuwe die ze zelf meebrengen of ter plaatse kopen. Ze schenken Maria's zakdoek vooral aan zieken, of ook wel aan mensen die voor een moeilijke opdracht (zoals examens) staan. De moeilijke opdracht voor de lopers van de 100 mijl is het halen van de finish. Lukt het je dit keer niet om de 100 mijl te lopen dan krijg je een witte zakdoek. Deze kan je dan voor je volgende 100 mijl bij de "Bedroefde Moeder van Warfhuizen" ruilen voor een zakdoek met haar tranen.

Bedroefde Moeder van Warfhuizen

100mijl
Voor pelgrims is het gebruikelijk om pelgrimstekens op kleding te dragen. Bijvoorbeeld, kleine schelpjes, beeldjes of medailles. Dit als tastbare herinnering dat de bedevaart is volbracht. Om te laten zien dat wij op bedevaart zijn geweest is er voor iedere finisher op de 100 mijl een Sint Anna medaille. Deze is beschikbaar gesteld door Sint Gerarduswinkel in Wittem.

Sint Anna medaille gerardus winkel wittem

Opeens verschijnt er een fel licht aan de hemel boven de herders. Het is een engel. De engel zegt: ‘Vrees niet, vrees niet, ik ben de engel Gabriël. Ik heb goed nieuws voor jullie. Er is een heel bijzonder kind geboren in Bethlehem. Toen de engel was uitgesproken kwamen er nog een heleboel engelen een lied zingen. Nadat de engelen vertrokken waren riep een van de herders "Kom we gaan naar Bethlehem!".

Engel Gabriel, http://www.religieshop.nl

Voor de winnaar van de 100 mijl van Sint-Annen hebben we een toepasselijke beloning gekregen van religieshop.nl. Een beeld van Gabriel. Hij was het ten slotte die ons aanzette om naar Bethlehem te gaan.

Om thuis nog even na te genieten van de geleverde prestatie heeft Grunn bier nog iets lekkers gegeven voor snelste man, best presterende dame en laatste finisher. Voor de snelste man een Proef en Geniet bierpakket, voor de best presterende dame een kistje Kruisheren en voor de laatste finisher een fles Goudhaantje.

Proef en Geniet, Grunn Bier Kruisheren, Grunn Bier Goudhaantje, Grunn Bier

Kosten bijdrage:
20 euro

Deelname aan de 100 mijl van Sint-Annen is geheel en uitsluitend op eigen risico en de organisatie aanvaard geen aansprakelijkheid.